söndag 23 oktober 2011

Gammal pärla

I somras var vi uppe i stugan i Östergötland som är en helt underbar liten stuga, utan el och rinnande vatten. Där kan man verkligen koppla av allt som heter vardag. I gungstolen framför brasan med en bra inredningstidning eller bok i knäet så kan man spendera en hel dag utan att behöva tänka på något annat. Det är verkligen semester.


Stugan är ett gammalt soldattorp från början, med en del möbler och prylar som funnits där sedan det byggdes. Så vinden blev en dag väldigt lockande att krypa in i bland spindelnät och damm med ficklampa. Där hittade vi gamla biblar från 1800-talet och även tidigt 1900-tal som någon skrivit i med finaste skrivstil, där var gamla foto på personer som vi bara kan gissa hade någon koppling till torpet, gamla tidningssidor från 1913 som var väldigt roande att läsa. Annonserna på den tiden var inte riktigt som idag. Även ett gammalt slagbord stod undangömt, lite skavt, snett och vingligt. Men som med lite ny färg och reparation skulle bli hur bra som helst.



 
Bordet är väldigt gammalt och bordsskivan visar verkligen att det har använts i flera generationer och underredet har fått ny färg allt efter vem som har använt det. När jag tog hem det var det i en ljusblå nyans, men det fick sig ytterligare en ny färg, som passar denna generationen. Bordsskivan rengjorde jag bara och lät den vara som den är, den är underbar i sig, med alla märken och nyanser i träet och de stora gamla spiken är härligt rostiga, det hade varit synd att måla över.





Tänk att här vid detta bordet har kanske någon suttit och läst den gamla tidningen som vi hittade på vinden.


Inga kommentarer: